Bir süredir paylaşımda bulunamadım. Ülkem malum, biraz karışık günler yaşıyor, yerel seçimler yapıldı ve beklediğim gibi kavgalı dövüşlü oldu. Gündemi takip etmekten okumaya, okuduğunu yazmaya fırsatı olamıyor insanın... Neyse ne demiş atalarımız SULAR KABARMADAN DURULMAZ mış. Biz de kabarsın kabarsın da durulsun diye bekliyoruz. Umarım memleketim güzel günler görür.
Şimdi tam da memleket demişken memleketi, memleket insanını en güzel anlatan yazarlarımızdan ORHAN KEMAL'in ESKİCİ ve OĞULLARI'nı aktarmak istiyorum. 9.sınıftaki kızıma dönem ödevi olarak verildi. Bana da tekrar okuma ve üzerine bu notları çıkarma fırsatı doğdu.
Orhan Kemal bana göre hep acıklı yazmıştır. Ama nasıl yazmasın ki? romanlarında işlediği dönem, karakterler, ülkenin ekonomik durumu o günler de böyle hikayeler sunuyordu ona. Romanları acıklıdır acıklı olmasına ama aynı zamanda da ülkenin sosyolojik duruma bir bakış atma fırsatı da sunar.
Eskici ve Oğulları'rında ana kahramanımız TOPAL ESKİCİ ve ailesidir. Gerçi roman adından sanki sadece baba oğul ilişkisi üzerine kurulmuş gibi anlaşılsa da ... gelin kaynana, ana oğul, mahalleli ilişkilerine da sahit oluyorsunuz.
Varlıktan yokluğa tekrar varlığa yine yokluğa giden inişli çıkışlı hikayede. Baskıcı, dindar aynı zamanda alkolik bir babanın nasıl çelişkili bir şekilde sevgi dolu olduğuna şahitlik ediyorsunuz. Kendisi de kadersiz bir şekilde evlilik yapmış olan kaynana.nın nasıl acımasız bir şekilde gelinini incitmeye çalıştığını görüyorsunuz. Tüm olumsuzluklara rağmen abinin dürüstlüğüne, kardeşin abisine olan saygı ve bağlılığına, ezilenle ezenin dengesinin nasıl bozulmadan günümüze kadar geldiğine dikkat kesiliyorsunuz.
Hikayenin sonu tüm yaşananlara rağmen bana göre geleceğe dair ümit vaad ederek bitiyor.
Okuyun düşünecek, düşündükçe de Türkiye'de 70 - 80 yılda bir şey değişmiş mi değişmemiş mi diye kendi kendinize soracaksınız.
Sevgilerimle,
Kitap adı - ESKİCİ VE OĞULLARI
Yazar - Orhan Kemal
Yayınevi - Everest
Boyut - Cep boy
Sayfa sayısı - 470
Eylül 2013 baskısı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder