Halide Edib Adıvar... kurtuluş savaşının kahramanlarından. Bir kadın... kültürlü, eğitimli, evli, çocuklu... İpek Çalışlarlar'ın kaleme aldığı biyografisini okumuştum onu da daha sonraki tanıtımlarımda mutlaka aktarmalıyım. Özetle şunu söyleyebilirim çok güçlü bir kadınmış....
"Kerim Usta'nın Oğlu" yazarın 1958 yılında basılmış etkileyici bir dönem romanı. Konusu kurtuluş mücadelesi sırasında vatan için canını ortaya koyan bir babanın evladına vasiyet ettiği DERMAN olma görevini yerine getirmesidir. Bir hayat hikayesinin anlatıldığı bu süreçte, tarihi bir perspektifle ülkenin bulunduğu sosyal durum, karakterlerin duygusal durumları, hatta ülke içindeki yabancıların etkileri ile cumhuriyet döneminin hemen ardından gelişen siyasi akımlar kitabın içinde mevcut.
Roman sadece 128 sayfa. Ama bu kadar kısa olup da, bu kadar çok ve derin konuyu cümleleri uzatmadan ulaşabilmek üstün yetenek ve engin tecrübe ürünüdür.
Romanın benim beğenimi kazanan en önemli yönlerinden biri de her sayfanın altında yazarın kullandığı, günümüzde bilinmeyen eski türkçe kelimelerin günümüz karşılıklarının verilmesi oldu. Ben keyif aldım, bunu muhtemelen yayınevi bir zorunluluk olarak yapmıştır. Çünkü bugün o dille yayınlasa lise çağındaki çocuklarımız hiç bir şey anlamayacaktır. Bu da yaklaşık 80 yılda dilimizin neler kaybettiğinin bir işaretidir bana göre.
Romanda o günün siyasi ortamına da gönderme yapılarak bir nevi cumhuriyet hemen sonrası neler olup bittiğine hangi konuların tartışıldığına dair de kısa bir ışık yakıyor. Alıntılandırdığım bölüm size de fikir verecektir.
Keyifle okuyacağınız, hayran kalacağınız, karakterleri kurmaca ama yaşananlar gerçeklerden alıntı olan bir romanı şiddetle tavsiye ederim. İyi okumalar
KERİM USTA'nın OĞLU, Bir doktorun hayatı
Yayın evi Can yayınları
Yazar Halide Edip Adıvar
Sayfa sayısı 128
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder