20 Aralık 2014 Cumartesi

BİTTİ BİTTİ BİTMEDİ / VEDAT TÜRKALİ



Merhaba sevgili arkadaşım Filiz'in kaleminden bir kitap tanıtımını sizlerle paylaşmak istiyorum. Kendisi sıkı bir VEDAT TÜRKALİ hayranıdır. Haklıdır da... Çünkü tabiri caizse çok sıkı bir hayat yaşamış, kalemi güçlü böylesi çınarlar ülkemiz ve bizler için çok değerli. Umarım arkadaşımın yazısını beğenir, kitabı edinir, okursunuz. 

Sevgilerimle, 




Vedat Türkali  ile çok geç tanıştığımı düşünüyorum. Değerli yazarla ilk tanışmamız "Kayıp Romanlar" isimli kitabıyla oldu. Bunu "Yalancı Tanıklar Kahvesi" ve "Bir Gün Tek Başına" takip etti.Sizinle paylaşacağım kitabı ise son romanı "Bitti Bitti Bitmedi"

Vedat Türkali'nin en sevdiğim yönü romanlarında Türkiye'nin yakın tarihini kendi politik duruşundan taviz vermeden, yaşadıkları ve tanık oldukları ile çok güzel harmanlaması...

Kendisi 96 yaşına gelmiş bir yazar ve siyasi bir kişilik. Eh insan bu yaşta olunca tanıklıkları ve görmüş geçirmişliği de bir o kadar çok oluyor. Bir kere Rıfat Ilgaz'ın en yakın arkadaşlarından biri. Uzun hayat hikayesine internetten bir göz atarsanız yaşanmışlıklarına siz de tanıklık edebilirsiniz. 

Bu topraklarda çok acılar yaşanmış. Yaşanan acılar kapanmayan yaralar ve derin izler bırakmış. İşte "Bitti Bitti Bitmedi" adına yaraşır bir biçimde yaşanmış ve sonlanamamış meseleleri günümüze taşıyor.

Romanın karakterler üzerinden tahlilini yapacak olursak; Tarık (Murat)'la 12 Eylül darbesinden sonra Diyarbakır Cezaevi cehennemini yaşıyor, orada olanlara tanık oluyoruz.  Yaşanan akıl almaz işkenceler ve ölümler ile bitmeyen acıların bir insan üzerindeki etkilerinin tüm olumsuzluklarını ve bununla mücadele etme sürecini biz de karakterle birlikte hissediyoruz. Lüsi ile yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kalmış ailesinin acılarını taşıyan bir nesli.  Zilan ile sevdiklerinin intikamını almak için yaşayan bir kadını ve dede karakteri ile ise doğduğu toprakları ve ailesini terk etmek zorunda kalmasına rağmen yaşadıklarına direnen, acılarla büyüyen ve tüm yaşadıklarından sonra bile içinde nefreti değil sevgiyi büyüten bir karakteri tanıyoruz.

Eğer sizler de Vedat Türkali'ye bir fırsat vermek isterseniz ki ben vermenizi tavsiye ederim kesinlikle pişman olmaz ve belki bugün yaşananlara bakarken farklı bir pencere açabilirsiniz.

Sonuç olarak Bitti Bitti Bitmedi Kürt meselesi, Ermeni meselesi, faşizm ve ırkçılık, 12 Eylül ve Evren dönemi gibi yaralara parmak basarken bunlarla yüzleşmemizin gerekliliğini bizlere bir kez daha anımsatıyor.

Keyifli okumalar diliyorum.


ROMANIN ADI     BİTTİ BİTTİ BİTMEDİ

YAZAR                   VEDAT TÜRKALİ

YAYINEVİ             AYRINTI 

SAYFA SAYISI     192

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder