7 Ocak 2015 Çarşamba

HAYVAN ÇİFTLİĞİ / GEORGE ORWELL



Bu güzel karlı günden hepinize günaydın. Şanslı bir iklimdeyiz, dört mevsimi yaşıyoruz. Her mevsimi kendi güzelliği ile kabul edebilmeyi öğreniyoruz. Örneğin ben aslında bahar insanıyımdır. Her ne kadar Ocak doğumlu olsam da -kedigillerdenim sanırım- mümkünse soğuktan uzak durayım mantığındayımdır. Ama kışı severim. Doğayı bir örtü gibi kaplayan karı, çocukların keyifle bağıraşarak mahalle aralarında kaymalarını severim. Bilirim ki çocukluktaki mutlulukların, alınan küçük keyiflerin tekrarı yoktur. Bir ömür boyu insana yetecek enerji bu günlerdeki mutluluk ile karşılanır...

Neyse... İşte bunun için bence bugün güzel bir gün. Öte taraftan FABL tarzında büyümeyen küçüklere yönelik bir masalı bitirince daha da güzel bir gün. HAYVAN ÇİFTLİĞİ George Orwell'in STALİN'in yapılanmasına karşı eleştiri olarak hazırladığı bir roman. Fabl tarzında kara mizah olarak hazırlanmış. Ancak toplumun geldiği noktayı hayvan karakterlere verdiği canlandırmalarla çok güzel özetlemiş.

Elime aldığım her kitapta yazar da benim için çok önemlidir. Hangi dönemde yaşamış, özel hayatında neler yaşamış, hayata nasıl bir bakış açısıyla bakmış bunlar önemlidir. Neden önemlidir? Çünkü yazar kurgu yaparken bile etkilendiklerini ya da yaşadıklarını yazar. George ORWELL'de öyle... http://tr.wikipedia.org/wiki/George_Orwell Neler yaşadığını ve yazdıklarının sıralamasını verdiğim linkte okuyabilirsiniz. Böylesi bir sarsıcı dönemde bu şartlarda yaşayan yetenekli bir adamın bu eserleri ortaya koyması kaçınılmazmış zaten.

Hayvan Çiftliği yukarıda da bahsettiğim gibi FABL tarzında bir eser. Aslında çocuk romanı olarak lanse edilmiş, hatta çocukluğumuzda çizgi film olarak izlemişliğimiz de vardır. Hikaye insan sahipleri tarafından acımasızca çalıştırılan hayvanların bu ezilmişlikten kurtulup haklarını aramalarıyla başlıyor. Fabl bu ya çiftlikteki hayvanlardan DOMUZLAR okuma yazma biliyorlar. Bu bilgelikleriyle hayvanlara liderlik ediyorlar. Çiftlik hayvanlarını örgütleyip çiftlik sahibini alaşağı ediyorlar. Beylik Çiftliğinin adı HAYVAN ÇİFTLİĞİ olarak değişiyor. Kendilerine eziyet edilen tüm aletlerden kurtuluyor, paylaşım içinde sosyalist bir yaşam sürüyorlar. Marşları, yedi emirleri var. Gel zaman git zaman insanlar bunları dışarıdan takip ediyor ve bu sistemin tutmayacağını hayvanların bu düzeni sürdüremiyeceğini düşünüyorlar ama beklenen olmuyor. Bir gün çiftliği tekrar ele geçirmek için harekete geçiyorlar. Ancak domuzlardan en akıllısı NAPOLYON'un savaş stratejlerini okuyor ve insanları tekrar yeniyorlar. Bu akıllı domuz bir yel değirmeni inşa edip önümüzdeki yıllarda hayatlarını daha kolay geçireceklerini düşünüyor ama karşı fikirler de var. Demokrasinin hakim olduğu HAYVANLAR ÇİFTLİĞİ'nde karşı fikirli domuz bunun boşa çaba olacağını iddia ediyor. Seçimle karar verilecek. Seçim günü ise olanlar oluyor. Hayvan çiftliğinde hayat farklı bir şekilde yeniden başlamak zorunda kalıyor. Hikayenin tümünü anlatmak istemiyorum. Devamını okuyun istiyorum. Toplumların yaşadıklarıyla, günümüzde yaşananlarla karışılaştırın istiyorum. Sadece hikayenin sonundaki bir cümleyi paylaşmak istiyorum. Bu bölüm insanlarla aynı masada oturan patron domuzları tasvir eder,

" Oniki ses öfkeyle bağırıyor, hepsi de birbirine benziyordu. Artık domuzların yüzünde vuku bulan şeyin ne oldunda şüphe kalmamıştı. Dışardaki hayvanlar bir domuzdan bir insana, bir insandan bir domuza, tekrar bir domuzdan bir insana baktılar; fakat artık hangisinin hangisi olduğunu ayırtetmeye imkan yoktu."

Bu kitap elime yine sevgili KİTAP OKUMAK İSTERMİSİN? grubu aracıyla ulaştı. 2002 yılı baskısı olan kitabın Can Yayınlarından yeni baskısı da mevcut. KİTAP OKUMAK İSTERMİSİN? güzel bir çalışma yürütüyor. Kendilerine tekrar teşekkür ediyorum. Bu siparişimde HAYVAN ÇİFTLİĞİNİ ve Virgina Woolf'ten DENİZ FENERİ'ni seçtim. Deniz Feneri'ni tamamlayınca yine bloğumdan paylaşacağım.

Hepinize keyifli okumalar, baskının olmadığı, paylaşımcı bir hayat diliyorum.


KİTABIN ADI              Hayvan Çiftliği

YAZARI                       George Orwell

YAYINEVİ                   Nehir Yayınları

BASKI YILI                  2002

SAYFA SAYISI            152

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder