13 Mart 2014 Perşembe

Fotoğraflarla Aziz Nesin'in yaşamöyküsü

Oğlunun anlatımıyla Aziz Nesin'in yaşamöyküsüne tanıklık ettiğimiz GÖMÜYÜ ARAYAN ADAM eski albümlerden fotoğraflarıyla tarihsel bir anı kitabı. Çünkü sadece Aziz Nesin'in hayatına değil cumhuriyet öncesine, cumhuriyet  dönemine, tek partili döneme, Aziz Nesin'in yakın çevresine tanıklık ediyoruz. Fotoğrafları o günleri görsel olarak da canlandırma şansına sahip oluyoruz.


Öyle bir hayat ki hayran olmamak mümkün değil, daha 5 yaşındayken hafız oluşu, üstün zekasıyla Darüşafakaya kabulu, annesini kaybedişi, Kuleli Askeri Okulu günleri, istifası, çıkardığı çeşitli yayınlar  nedeniyle uğradığı baskı, bu baskılara rağmen düşüncelerinden hedefinden vazgeçmeyen bir kişiliğe sahip oluşu... Bir insanın hayat hikayesini dinlerken onun yaşadığı dönemi de gözününde bulundurmak şarttır. Koşulları en azından taahhül etmek gerekir. Cumhuriyet'in ilk gençlerinden olan Aziz Nesin hiç bir zaman doğruyu söylemekten çekinmeyen bir kişilik olmuş.  Hep not almış, yazmış... kitapta kendi el yazısıyla notlarından örnekler de göreceksiniz.

Ali Nesin kitabın başında babamın yaşamöyküsünü nesnel bir anlatımla ele almam mümkün değil çünkü o benim babam diyor. Anlatıma başlarken de babamı anlatabilmek için her şeyden önce çok sevip saydığı annesiyle babasını bilmek gerekir diyor ve bizi bir ömüre şahitlik etmeye davet ediyor.

Kitapta NESİN VAKFI'nın nasıl kurulduğunu, vakfa bizzat emeğiyle nasıl can verdiğini görüyoruz.

Geçmişten öğreneceğimiz çok şey var, özellikle de hedefi olan güçlü doğru adamlardan....

Size ekte Aziz Nesin'in güzel bir şiiriyle selam vermek istiyorum. Bu şiir beni ümitlendiriyor, yarına dair güç veriyor.

Keyifle okuyun.

1 yorum: