28 Kasım 2014 Cuma

Ustaca Sevmek / Don Miguel Ruiz


Çok güzel bir kitap okuyorum şu an ve bitmesine bir kaç sayfa kaldı. Nasıl ilaç gibi geldi anlatamam...Kafamda uçusan o kadar sorunun cevaplarını sanki ben sormuşum da Don Miguel Ruiz yanıtlamış gibi geldi. Kitabım dün sabah PTT kargo ile elime ulaştı. KİTAP OKUMAK İSTER MİSİN? platformu tarafından gönderildi. Kendilerine buradan tekrar teşekkür ediyorum. Umarım bir çok kişi bizler gibi okumaya sevdalıdır ve paylaşmayı seviyordur. Sayımızın hızla artmasını ve projenin de büyümesini delirim. 

USTACA SEVMEK gerçekten mümkün mü? İnsanoğlu her işte ustalaşmaya çalışıyor. Yemek yapmak, araba sürmek, terzilik, sunum yapmak vs. vs. ilgi ve iş alanımıza göre bir çok konuda. Peki en temel durum olan SEVMEK konusunda ustalaşabiliyor muyuz? Ya da tam tersine yaşlandıkça acemileşiyor, beceriksizleşiyor muyuz? Don Miguel Ruiz 12 farklı konu başlığı altında nedir bu SEVMEK meselesi, hayatımızı nasıl aydınlatır, ilişkilerimizi nasıl yola koyar izah etmiş. Okuğum kitaplardan alıntı yapmayı severim bilirsiniz. Ne demek istediğimi daha net anlayabilmeniz açısından kitaptan küçük bir kaç cümle yazacağım:

Örneğin, 

"Mutlu değilseniz, bütün istediğiniz de rahat bırakılmaksa bunun kişisel bir yanı, eşinizle ilgisi yoktur. Belki bir sorununuz vardır ve kendi haline bırakılmak istiyorsunuzdur. Ama suskunluğunuz eşinizin zihninde pek çok varsayıma yol açabilir. "Ne yaptım acaba? benim yüzümden olmalı" Oysa eşinizle ilgisi yoktur, bu haliniz onunla ilgili kisel bir nedenden ötürü değildir. Kendi halinize bırakıldığınızda gerilim dağılır, mutluluğa geri dönersiniz"
bu durumu kaçımız yaşamıyoruz ki?

Üstat diyor ki, 

"İlişki sanattır. İki kişinin yarattığı bir düşte ustalaşmak tek bir kişinin düşünde ustalaşmaktan çok daha güçtür. Her kinizin de mutluğunun sürmesi için kendinize düşen yarıda kusursuz olmanız gerekir. İlişkide size düşen yarıdan sorumlusunuz, bu yarıda da belli bir miktar atılacak birikim bulunuyor. Bu çöp yığını sizin yağınınız. Halletmesi gereken sizsiniz, eşiniz değil. Eğer boşaltmaya o kalkışırsa işin sonu sürten burnu olacaktır. Burnumuzu istenmeyen yerlere sokmamayı öğrenmemiz gerekecek."

Dünyanın çok çok geçmiş bir döneminden gelen TOLTEK adı verilen bir uygarlığın devamını temsil ettiğini söyleyen üstat yukarda belirttiğim gibi dünyanın öbür ucundan sanki benim evimin içindeymiş gibi tespitlerde bulunup, sevginin ışığının bize nasıl yol göstereceğini basit cümlelerle aktarmış.

Ben genelde bir yazara merak ya da tavsiye ile abone olurum. Don Miguel Ruiz'e olan merakım aşağıda linkini vereceğim AYŞE ARMAN röportajından sonra başladı. Röportajda söyledikleri çok ilgimi çekmişti. Sonra acaba dedim yeni bir din taciri mi? Yok değil, binlerce yıl öncesinden gelen bir öğretinin peşinden giden, söyledikleriyle kişiyi direkt bir yere bağlamayan, güzele ulaşmak için sevgiyi baz alan bir adam.  Diğer kitaplarını da okuyacağım. Ve kitaplığımda yer açacağım.

işte ayşe arman'nın kendisiyle yaptığı röportaj,

http://www.muhabir.net/hayati-daha-guzel-yasamak-icin-4-anlasma-makale,239.html

kim bu TOLTEK'ler kısa bir bilgi,

http://tr.wikipedia.org/wiki/Toltekler



Kitabın adı       Ustaca Sevmek

Yazarı               Don Miguel Ruiz

Yayınevi           Ötesi Yayıncılık

Yayın yılı         2000

Sayfa sayısı      128

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder