25 Kasım 2014 Salı

Yazar Hıfzı Topuz'la tanışmak...




Sıkı hayranı olduğum yazarlardan biridir Hıfzı Topuz. Romanlarını neden severim bilir misiniz?
Öncelikle çok yukardan yazmaz, anlaşılır temiz bir türkçe ile yazar. Her romanında tarihimizde bir değeri ifade eden enterasan kişilikleri ve önemli dönemleri işler. Bir romanını bitirdiğimde altını çizdiğim, merak edip araştırdığım o kadar çok konu olur ki yeniden yeniden bilgilenirim. Kendisinin şimdiye kadar MEYYALE, DEVRİM YILLARI, BAŞIN ÖNE EĞİLMESİN, GAZİ VE FİKRİYE okuyup hayran kaldığım romanlarıdır. Anlıyacağınız daha çok okuyacağım kendisini. Yazarın ifadesiyle, aynı yayınevinden bugüne kadar yazılmış 23 - 24 kadar farklı romanın olduğunu düşünürsek eğer...

Bugün çok mutluğum çünkü sevdiğim, hürmet ettiğim bu değerli yazarla tanışma şansı elde ettim. Kitaplarımı imzalattım ve sohbet ettim. Ardından da BİYOGROFİK ROMAN nasıl yazılır, kültürel anlamda gelişme nedir konularında güzel bir sohbet dinledim. Kendisi şu an 91 yaşında ancak yaşına rağmen hafızası tazeliği,  dinç ve kibar görünüşü ve gençlere hitabı muhteşemdi. Ben bu durumunu yaşıtlarına nazaran kafasını sürekli meşgul etmesine ve araştırmacı kişiliğine bağladım. Yazar ne tür yazdığını ve yazarlığını şöyle tanımladı: "Ben tarihçi değilim, romancı da değilim ben gazeteceyim ve bu çerçeveden yazdığım için yukardan bakmıyorum. Cümlelerimde Osmanlıca ya da herhangi bir yabancı kelime kullanmıyorum. Romanlarımı el yazısı ile yazıyor 25 yaşlarındaki asistanlarıma dikte ettiriyorum. Böylece yazdıklarımı da genç kuşağın anlayıp anlamadığı konusunda test etmiş oluyorum. Benim için  en besleyici ve yönlendirici şey romanlarım yayınlandıktan sonra aldığım tepkiler ."

Hıfzı Topuz devrime inanmış bir yazar. Dile kolay cumhuriyetin ilan edildiği yıl doğmuş. O kadar çok anıyla dolu ki.. ve bu anıları kitaplarıyla bizlere aktarmaya devam ediyor. Umarım yazar sağlıkla ve huzurla uzunca yıllar bizlerle olmaya devam eder. Hep aynı heyecan ve umutla yazmaya devam eder. Ben yazarın son kitaplarından ikisini daha edindim. En merak ettiğim hayat hikayelerinden biridir NEYZEN TEVFİK'in ki. Sıcağı sıcağına aldım. Bir diğeri ise yoklukla geçmiş bir sanat hayatını anlatıyor: Fikret Mualla'nın Yaşamı. Her ikisini de heyecanla okuyup sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyorum.


Cumhuriyetle doğmuş yazarımızın kitaplarını ısrarla tavsiye ediyor, keyifli okumalar diliyorum.

Hıfzı Topuz kimdir ile ilgili kısa bir bilgi aşağıdaki linkten edinebilir, kitaplarını inceliyebilirsiniz.

http://www.kitapdenizi.com/kitap/Hifzi-Topuz-kitaplari-yd476.aspx

1 yorum:

  1. Maalesef blog okumuyor insanımız....sahi ya...kitap da okumuyorlar ki...!!

    YanıtlaSil