1 Mart 2014 Cumartesi

Jane Eyre ... güçlü, aşık, zeki kadın kahramanım.

Geçmişten günümüze bildiğiniz romantik romanları sayın desem ilk akla gelenlerden biri JANE EYRE olur değil mi?

Charlotte Bronte ne güçlü bir kadın karakter yaratmıştır. Varlıklı bir ailede dünyaya gelen sonrasında katı kuralları olan bir yatılı öğretmen okuluna sürülen, en yakın arkadaşını orada kaybeden, okuldan başarıyla mezun olup mürebbiye olarak hayata atılan Jane Eyre bence halen kadınlar için cesaret örneğidir. Mürebbiye olarak gittiği malikanede acımasız bir patronla karşilaşan Eyre onu aklı ve zerafeti ile etkilerken kendisi de ruhunu aşkla imtihan etmiştir. Dönemine göre kararlı, doğrularından şaşmayan ama toplusal kurallara da karşı çıkmayan karakterimiz yaşayadığı türlü maceralardan sonra aşkına ilelebet kavuşmuştur.  Bu romanı okurken hep düşünürüm acaba Reşat Nuri Güntekin de Çalıkuşu'nu yazarken bu karakterden etkilenmiş olabilir mi? Belki de geçmişte kadınlar güçlüydü ya da o kadar kısıtlı özgürlüklere sahipti ki daha çok savaş vermesi ve yazarlar tarafından efsaneleştirilmesi gerekiyordu.

Her ne olursa olsun. Bu kadın karakterle gurur duyuyorum. Aşkına sahip çıkan, erkek egemen bir dünya da dimdik ayakta duran kahramanlar hep çekicidir.

Bu klasik eser geçmişten günümüze defalarca sinemaya ve tv dizilerine aktarılmıştır. Ben aşağıdaki linkte yer alan iki versiyonunu çok beğenerek izledim, oyunculuklar harika. İzlemediyseniz mutlaka izleyin. Ama önce okuyun ki sadece  yönetmenin hayal gücüne bırakmayın eseri.  Benim elimde MARTI yayılarından çıkmış tam metinli baskısı var. Çevirisi de hatasız tavsiye ederim.

Bu arada bence her yazar o ya da bu şekilde kendini yazar, sadece romanını sonunu hayal gücüne göre bağlar. Ne demek istediğimi aşağıda yer alan yazar hayat hikayesinden anlayacaksınız...



Güzel günleriniz, keyifli okumalarınız olsun.


http://www.imdb.com/title/tt1229822/

http://www.imdb.com/title/tt0780362/?ref_=fn_al_tt_2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder